Technologie heeft muziek al decennialang veranderd. Maar hoe zal de muziek van de toekomst eruit gaan zien? Artiesten Nieuws zoekt uit hoe muziek in de toekomst wordt geproduceerd door middel van Artificial Intelligence.
Het is 2040: Frank Sinatra…
Het is 2040 en Frank Sinatra heeft recent een aantal grote hits gehad en Whitney Houston staat momenteel bovenaan de hitlijsten met nieuw materiaal (haar songtekst bestaat uit social media berichten van tienermeiden en heeft de allereerste “spreekbare emoji”). Dit is mogelijk doordat er slimme softwareprogramma’s zijn waarmee je met artiesten van vroeger steeds nieuwe nummers kan produceren.
Beperkte versies van dit programma, waarmee je zelf nieuwe nummers kunt maken, zijn beschikbaar gemaakt voor het publiek. Je eigen bijdrage is een nieuwe versie van de hit “…Baby One More Time”, dat nu wordt gezongen door Etta James. Je deelt vol trots deze remix op het platform BrainShare en er hebben inmiddels al meer dan 1.000 mensen naar dit nieuwe nummer geluisterd. Alle rechthebbenden van dit nummer worden automatisch toegevoegd aan het nummer en krijgen daardoor steeds opnieuw hun royalties uitgekeerd.
Volgens muziekwetenschapper Stephen Witt wordt het bovenstaande scenario werkelijkheid. In de toekomst is het namelijk mogelijk om stemmen van overleden artiesten digitaal te herstellen en steeds opnieuw te gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om met deze stemmen telkens weer nieuwe nummers te produceren.
Maar technologie heeft tegenwoordig al een grote invloed in de muziekproductie. Verschillende studies hebben al aangetoond dat ons luistergedrag enorm aan het veranderen is. Zo zullen we in de nabije toekomst bijna geen lange intro’s meer tegenkomen. Daarnaast zullen we waarschijnlijk ook vaarwel moeten zeggen tegen fade-outs. Maar het is misschien nog veel interessanter om te kijken naar hoe Artificial Intelligence (AI) van invloed kan zijn op hoe muziek in de toekomst wordt geproduceerd.
Wat is Artificial Intelligence?
Met Artificial Intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie, wordt intelligentie bedoeld waarmee apparaten, computers en machines het denkvermogen van de mens proberen na te bootsen.

Artificial Intelligence in de hedendaagse muziek
Artificial Intelligence heeft in de hedendaagse muziek al zijn intrede gemaakt. Voor sommige muzikanten is AI een hulpmiddel dat hen helpt in het mogelijk maken van wat menselijk gezien onmogelijk is. Zo maakte de band 65daysofstatic voor de videogame ‘No Man’s Sky’ een oneindige soundtrack, dat met behulp van algoritmes, eindeloos door kan spelen.
In 2017 kwam producer Brian Eno met het album ‘Reflection’. Het album werd uitgebracht met een bijbehorende app. Deze app maakt gebruik van algoritmes om daarmee constant het album iets aan te passen iedere keer dat je ernaar luistert.
Een ander voorbeeld is het album ‘Summer is Gone’ van Bill Baird uit 2017. Dit album werd gereleased op een interactieve website. Op deze website kon het album zichzelf steeds aanpassen door gebruik te maken van de locatiegegevens en het tijdstip waarop de luisteraar het album afgespeelde. Zo kreeg je bijvoorbeeld een hele andere versie van het album te horen als je in Londen om 5 uur ’s middags naar het album luisterde dan wanneer je het album om 2 uur ’s middags in Manchester luisterde. Het album van Baird is te beluisteren via deze website.
The Beatles
Maar met kunstmatige intelligentie heb je niet alleen de capaciteit om muziek eindeloos aan te passen en te remixen. AI kan namelijk ook muziek behoorlijk overtuigend nabootsen. Zo zongen de Beatles ooit in het nummer ‘Daddy’s Car‘: “We took off that sunny day / packed our things and went away / me and friends in daddy’s car / to find out how summers are.” Denk je nu: ik herken de Beatles niet in deze track? Dat kan kloppen. De Beatles zijn helemaal niet te horen in het nummer. De song is namelijk gecomponeerd door middel van kunstmatige intelligentie in de stijl van The Fab Four. Het nummer mag dan wel geen ‘Come Together‘ zijn, maar ‘Daddy’s Car’ is een grote doorbraak voor AI gemaakte popmuziek.
‘Daddy’s Car’ is geproduceerd door het softwareprogramma Flow Machines. Dit programma, dat is gemaakt door Sony, is in staat om een flinke database aan muziek te analyseren en daarmee leert het automatisch hoe een goed nummer in elkaar zit.

Spotify
Dat streamingdiensten als Spotify, Deezer en Apple Music gebruik maken van AI om iedere keer voor jou de meest relevante muzieksuggesties te doen is bij de meeste mensen wel bekend. Maar in 2018 is Spotify nog een stap verder gegaan door een expert op het gebied van door AI gecomponeerde muziek aan te nemen. Deze Francois Pachet heeft in november 2018 zijn eigen label ‘Flow Records’ opgericht. Op dit label wordt alleen maar muziek uitgebracht dat door AI is gemaakt.
Inmiddels heeft de eerste digitale artiest al bij Flow Records getekend. SKYGGE is een door algoritmes samengestelde artiest. Hij heeft samen met Benoit Carre het nummer ‘Hello Shadow’ gemaakt. En alsof het nog niet gekker kan, heeft deze digitale artiest inmiddels ook zijn debuutalbum ‘Hello World’ uitgebracht. Het eerste volledig door kunstmatige intelligentie gemaakte album is exclusief via Spotify te beluisteren.

Bronnen: BBC, Wall Street Journal, Spotify, Youtube, Want.nl, Scientias.nl
Foutje gezien? Mail de redactie.
Laatste berichten van Rolf Burggraaf (toon alles)
- Toekomstmuziek #6: Muziekindustrie - 27 januari, 2019
- Toekomstmuziek #5: Muziekinstrumenten - 26 januari, 2019
- Unieke foto-expositie van The Beatles te zien in Amsterdam - 24 januari, 2019
- Toekomstmuziek #4: Livemuziek - 20 januari, 2019
- Toekomstmuziek #3: Fysieke muziek - 19 januari, 2019